keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Inspiraatioita ja ekspiraatiota
Madeiralla 




Olin jo ähistellyt kapsäkkini kiinni, kun vielä vilkaisin blogimaailmaa ennen matkalle lähtöä, ja näin Marjatta Mentulan viestin inspiraatiohaasteesta eli kolme häntä inspiroivaa blogia, joista sain kunnian olla yksi. Kylläpä se lämmitti. Kiitos vielä Marjatta! Koska olen hidas lukija ja nimimerkkini mukaisesti levoton monen asian häslääjä, en seuraa kovin monia blogeja. Kaikki seuraamani ovat mielestäni inspiroivia, vaihtelevia ja toisiaan täydentäviä. Tähän mennessä suurin osa heistä on jo valittu inspiroiviksi, joten en aio nyt välittää saako heitä haasteen mukaan valita uudelleen, vaan valitsen. 

Ensimmäinen on tietysti Marjatan kirjaelämyksiä ja ajatuksia (eli viimeinen päivitetty versio!). Marjatta on viisas, humaani ja rohkea ihminen. Meitä yhdistää sama ikäpolvi. Kuusikymmenluvun nuori muistaa aina sen ajan järisyttävät muutokset, peace & love, rokin, rakkauden, hippiliikkeen, poliittisuuden. Oman historiansa kautta jokainen katsoo nykyaikaa, muistojensa kautta kokee lukemansa. Syöpäkokemuksen jakaminen on kanssaihmisille tärkeää ja rohkaisevaa. Annoin linkin kaverilleni, joka sai saman diagnoosin vähän aikaa sitten, ja hän oli siitä saanut hyviä lukuvinkkejä, Marjatan omien päiväkirjamerkintöjen lisäksi. Kaunis kiitos Marjatalle! 


Toinen minua inspiroiva blogi on Jokken kirjanurkka. Ihailen tuota päättäväistä kirjan kuin kirjan rouskuttamista, tyylilajista, genrestä,  julkaisuajankohdasta y.m. riippumatta. Bloggaukset ovat perusteellisia, ennakkoluulottomia ja teeskentelemättömiä - ja niitä tulee ällistyttävällä tahdilla. Kiitos myös ystävällisistä kommenteista!

Marjatta ja Jokke ovat ensimmäisiä lukijoitani ja harvoja kommentoijia. Tietenkin olen inspiroitunut blogeistanne ja kiitollinen teidän huomiostanne. En ole kovin sosiaalinen blogimaailmassakaan, vaikka olenkin vilkas ja suulas ihminen. Siksi en alun perin ollut varma, osaanko olla täällä sillä tavalla kuin on tarkoitus, mutta päätin sitten olla siitä välittämättä, ja ikään kuin vain päivittää arviointitapani tähän aikaan ja välineeseen. Mutta kyllä kirjaihmiset ovat mukavia, ja on kiva osallistua myös kommentointiin ja keskusteluihin. 

Kolmas ja itse asiassa vanhin seuraamani blogi on Erkki Tuomiojan. Olen hänen faninsa nuoruusvuosista lähtien. Minulle hän on inspiroiva myös kirjabloggarina, ei vain poliittisena julkisuuden henkilönä, nyt varmaan jo pitkäaikaisimpana ulkoministerinä. Olen löytänyt hänen blogistaan m.m. Bengt Jangfeldtin historialliset elämäkerrat Vladimir Majakovskista ja Axel Munthesta, jotka olivat hienoja elämyksiä. Samoin nautin hänen omasta palkitusta kirjastaan 'Häivähdys punaista', josta aikoinaan odotin mahtavaa elokuvaa. Aineksia olisi ollut vaikka mihin, mutta ei ihan onnistunut.

Madeiran matkani meni osittain hyperventilaation puolelle. En ole niinkään reipas levada-vaeltaja. 'Onko täällä ketään korkeanpaikan -kammoista' huudahti ryhmämme opas, nuori reipas nainen kahisevissa housuissaan. Minä tulin viimeisenä kuuden hengen ryhmästämme. 'Älkää sitten katsoko alas' hän vielä ohjeisti. En katsonut, mutta hiki tuli ja pitkä ekspiraatio. Kaidetta oli, mutta myös inhottavan isoja rakoja kaiteissa. Mummo mikä mummo!


Matkalla tuli luettua Kjell Westön Hägring 38 ja Umayya Abu-Hannan Alienin silmin. Hyviä matkaseuralaisia kumpainenkin. Niistä lisää kohta.

7 kommenttia:

  1. Minäkin olen Erkki Tuomioja-fani. Hienoa, että kiireinen ulkoministeri jaksaa kirjoittaa myös kirjoista. Minullekin nuo kaikki häneltä bongaamasi kirjat ovat olleet elämyksiä, kuten myös Häivähdys purppuraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä on moni ihmetellyt, että mistä häneltä löytyy se kaikki energia ja aika niin moneen, ministerin hommissakin. Sinun blogisi on muuten myös oikein inspiroiva! Luen sitä kyllä säännöllisesti, vaikka en olekaan usein kommentoinut.

      Poista
  2. Kiitos muistamisesta :)

    Itsekin muistin sinua muiden ohella.

    Yksi blogistanin hyviä puolia on minusta se, että voi olla teeskentelmätön, eli voi rehellisesti ilmoittaa, jos kirja on huono ja perustella sen. Monesti varsinkin hyvät kirjat oikeasti herättävät ristiriitaisia tunteita, huonot kirjat saavat yleensä kaikilta huonoja arvioita, mutta niissäkin voi olla jotain muuta arvokasta, joku näkökulma tai ajankuva tai muu juttu.

    Toinen hyvä juttu on minusta se, että blogit, kirjablogit ovat niin erilaisia, ja tuovat kirjoja aika laajalla rintamalla esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen muuten sittemmin havainnut, että sinut on suunnilleen 99 % vastanneista valinnut inspiroivaksi! En silti peru vaan seison mielipiteeni takana minäkin :)

      Poista
  3. Kiitos Leena!

    Hyvä, että selvisit sieltä levadoista ja olet taas onnellisesti täällä bloggaamassa.

    Kiitos, että esittelit Erkki Tuomiojan blogin. Haluan tutustua siihen. Tuomioja on kiinnostava henkilö monella tavalla. Kaiken lisäksi hänen julkisuudesta erossa pysyttelevä vaimonsa on lapsuudenystäväni.

    VastaaPoista
  4. No sepä mielenkiintoista. Kyllä hänellä tuo julkisuuden hallinta on esimerkillistä, jos nyt vertaa esim Vanhasen lipsahteluihin ja mitä siitä kaikkea seurasi. Ei yhden yhtä juttua Tuomiojan privaattielämästä ikinä. Sen sijaan hän on asiaa puhumassa milloin missäkin harva se päivä.

    VastaaPoista